TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Egy csipet só az édességekbe is szükséges. Ettől lesz tökéletes az ízharmónia!

Hozzávalók kb. 30 szelethez:
A tésztához:
30 dkg citromos ostya
5 dkg pekándió
8 ek. sózott vaj
1,5 tk. vaníliaaroma
A krémhez:
70 dkg krémsajt
1,5 bögre kristálycukor
1,5 tk. vaníliakivonat
4 nagy tojás
fél bögre tejföl

A karamellhez:
1 bögre barna cukor
1 ek. víz
2 ek. whiskey
2 ek. sózott vaj
fél bögre tejszín
1 tk. vaníliaaroma

A díszítéshez:
pelyhes tengeri só

Elkészítés:
1. A tésztához a sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Egy 23cm x 33cm méretű tepsit alufóliával kibélelünk, és a fóliát vékony rétegben megolajozzuk.
2. A vaníliás ostyát és a pekándiót konyhai robotgép edényébe szórjuk, és addig mixeljük, amíg morzsa lesz belőle. Hozzáadjuk a megolvasztott vajat és a vaníliaaromát is, és tovább mixeljük, amíg a keverék teljesen összeáll. A keveréket átöntjük az előkészített tepsibe és a morzsát jól belenyomkodjuk a tepsi aljába, az sem baj, ha a tésztából a peremre is nyomkodunk.
3. A krémhez a krémsajtot, a kristálycukrot és a vaníliaaromát simára keverjük. A tojásokat egyenként hozzáadjuk, a keveréket minden tojás után simára mixeljük. Ezután a tejfölt is alaposan belekeverjük. A krémet a tésztára öntjük, a tetejét elsimítjuk, és 180 °C-on 50 percig sütjük. Elzárjuk a sütőt, kinyitjuk az ajtaját, és a süteményt negyed óráig pihentetjük nyitott ajtónál. Ezután kivesszük és egy órát hűlni hagyjuk.
4. A karamellhez a barna cukrot elkeverjük a vízzel, közepes tűzön karamellizáljuk. Nem keverjük, csak az edényt forgatjuk. Amikor szép barna, hozzáadjuk a whiskey-t, hagyjuk kicsit elpárologni az alkoholt. Belekeverjük a vajat, a tejszínt, a vaníliát, és kevergetve krémesre főzzük. Hagyjuk kb. 15 percig hűlni, majd a süteményre locsoljuk. Hidegre tesszük 2 órára, majd kockákra vágjuk. Minden kocka tetejét pelyhes tengeri sóval díszítjük.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
1 szelet: 280 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: Recepttar.hu