TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Libasült mézes süteményes almával, lila káposztával

Hozzávalók 6 személyre:
1 liba (4 kg)
15 dkg sonka
3 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál póréhagyma
6 gerezd fokhagyma
2 ág kakukkfű levelei
6 dkg vaj
40 dkg vajas briós
2 ek. szójaszósz
2 ek. méz
1 kk. étkezési keményítő
A káposztához:
5 dkg libazsír
1 fej vöröshagyma
5 szem szegfűszeg
1 kg lila káposzta
10 dkg aszalt meggy
20 dkg meggybefőtt, levével
2 babérlevél
ecet, cukor, ízlés szerint
A töltött almához:
6 kicsi alma
20 dkg mézes sütemény
1 dl fehérbor

Elkészítés:
1. A libát megmossuk, leszárítjuk, kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A sonkát kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A brióst összevágjuk.
2. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A sonkát a vajon megfuttatjuk, a póréval összepirítjuk. Megszórjuk kakukkfűvel, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a brióst és a liba belsejébe töltjük. A hagymát, a fokhagymát és a répát tepsibe tesszük, ráfektetjük a libát, meglocsoljuk kevés libazsírral, és vizet öntünk alá. A sütőben gyakori locsolgatás mellett 3 órán át sütjük, amíg a hús puha nem lesz. Amikor a víz elpárolgott a sült alól, pótoljuk.
3. A káposztához a zsíron megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a káposztát. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet, szegfűszeget. 10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az aszalt meggyet, kevés vizet, és letakarva, roppanósra pároljuk. Végül beletesszük a meggybefőttet levével együtt, ízlés szerint adunk hozzá cukrot, ecetet, és készre pároljuk.
4. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, a magházukat kiszedjük. A mézes süteményt apróra összevágjuk, elkeverjük a borral. Az almába töltjük. A liba mellé tesszük, és 20-25 perc alatt megsütjük.
5. Amikor a sült elkészült, kivesszük a sütőből, pihentetjük, utána szeleteljük. A szaftját leszűrjük, összeforraljuk a szójaszósszal és a juharsziruppal. Végül a vízzel kikevert keményítővel besűrítjük. Tálaláskor tányérra tesszük a káposztát, melléhelyezzük a szeletelt sültet és a töltött almát. Ízlés szerint kínálhatunk mellé pirított mandulába forgatott tört burgonyát is.

Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 adag: 1030 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: Recepttar.hu