TriMedia Sales House
SLÁGER FM

A karácsonyi sütögetés sztárja a dió. Mindenki készít legalább egyféle diós süteményt. A jól beváltak mellett érdemes néhány újdonságot is kipróbálni.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
20 dkg liszt
3 ek. kakaópor
10 dkg vaj
8 dkg cukor
8 dkg barna cukor
1 tojássárgája
1 tk. vaníliapaszta
1 tojásfehérje
15 dkg apróra vágott (pekán)dió
A karemellhez:
15 dkg cukor
1 dl tejszín
2 ek méz
10 dkg étcsokoládé
2 ek. vaj

Elkészítés:
1. Tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport és a sót. A vajat elkeverjük a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a vaníliapasztát. Összekeverjük a kakaós liszttel, cipóvá gyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 45 percre.
2. Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A tojásfehérjét habosra keverjük. A tésztából kb. 20 grammos golyókat formázunk, tojásfehérjébe mártjuk, majd a durvára vágott dióba nyomkodjuk (tapadjon hozzá) – nem baj, ha kissé ellapul. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a süteményeket, benyomjuk a közepét a hüvelyujjunkkal, és 10-12 percen keresztül sütjük. Lehűtjük.
3. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a langyos tejszínnel és beforraljuk. A karamellt a sütemények közepébe csorgatjuk.
4. A csokoládét összetördeljük, vízfürdőn megolvasztjuk a vajjal, majd a sütemények tetejét díszítjük vele. Hagyjuk megszáradni.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 darab: 215 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: Recepttar.hu