TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Aszalt szilvás pulyka dödöllével

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg aszalt szilva
3 dkg cukor
80 dkg pulykamellfilé
10 dkg bacon
10 dkg mustár
5 dkg méz
2 ek olívaolaj
2 dl tejföl
A dödölléhez:
50 dkg burgonya
20 dkg liszt
2 vöröshagyma
2 ek. zsír (olaj)
Elkészítés:
1. A szilvát (ha kell, kimagozzuk) kettévágjuk. A cukrot lábasban karamellizáljuk,
hozzáadjuk a szilvát, 1 dl vizet, és 30 percig folyamatos kevergetés mellet főzzük
lassú tűzőn. Hagyjuk kihűlni. A felét leturmixoljuk, és átpasszírozzuk egy szűrőn,
majd félretesszük a tejfölhöz.
2. Közben a pulykamellfilét felszeleteljük, de csak minden második szeletnél vágjuk át
teljesen, közötte csak bevágjuk és szétnyitjuk. Egymás mellé frissen tartó fóliára
fektetjük (kinyitva), beborítjuk fóliával, és kiklopfoljuk vékonyra. Sózzuk, borsozzuk.
3. A bacondarabokat serpenyőben megpirítjuk, hogy szép aranybarna színe legyen, majd
a pulykamellekre fektetjük.
4. A megmaradt aszalt szilvás masszát összekeverjük a mustárral és a mézzel, majd
egyenletesen elkenjük a pulykamelleken úgy, hogy a szélein maradjon üresen egy-egy
5 cm-es sáv. Ezt ráhajtjuk a töltelékre és az aljától tekerjük fel.
5. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Serpenyőben felhevítjük az olajat, és körös-körül
megpirítjuk benne a húst. Sózzuk, borsozzuk, tepsire tesszük, és a sütőben még 25
percig sütjük.
6. A dödölléhez a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, kevés sós vízben megfőzzük.
Ha megfőtt, a vízben hagyva összetörjük. Hozzáadjuk a lisztet a tűzhelyen alacsony hő
fölött fakanállal csomómentesre keverjük.
7. Meghámozzuk, apróra vágjuk vöröshagymát, a zsíron üvegesre pirítjuk, majd
megsózzuk. A burgonyás masszából galuskákat készítünk 2 kanál segítségével, és a
hagymás zsíron pár perc alatt aranybarnára pirítjuk. Szépen forgassuk a dödölléket,
hogy minden oldaluk szépen megpiruljon (kb. 3-4 perc).
8. A pulykamelleket kivesszük a sütőből, 5 percet hagyjuk pihenni, majd felvágjuk. A
tejfölt keverjük el a szilvapéppel, a húsra locsoljuk, köré tesszük a dödölléket.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 880 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: Recepttar.hu