TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Az apró mákszemek nagy örömet okoznak, ha tortába sütjük.

Hozzávalók 12 személyre:

A piskótához:
6 tojás (közepes)
15 dkg cukor
12 dk g liszt
5 dkg darált mandula

A díszítéshez:
10 dkg cukor
10 dkg egész mákszem
kevés olaj a fóliához

A töltelékhez:
1 konzerv sárgabarack
6 lap fehér zselatin
3 dl sárgabaracklé
5 dl tejszín
10 dkg cukor
10 dkg őrölt mák
10 dkg sűrű sárgabarack dzsem
60 g aszalt sárgabarack a díszítéshez

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát. A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, ráborítjuk a tojásfehérjehabot, óvatosan összeforgatjuk. A lisztet és a mandulát szintén belekeverjük. A masszát egy sütőpapírral kibélelt tortaformába helyezzük, majd 20-30 perc alatt készre sütjük.
2. Eközben a díszítéshez a cukrot serpenyőben karamellizáljuk, a mákot belekeverjük, és megolajozott sütőpapírra simítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd nagyobb darabokra törjük (ez lesz a torta díszítése).
3. A töltelékhez a barackot lecsepegtetjük, a levét felfogjuk, a barackot apró darabokra vágjuk. A zselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk. Felmelegítjük a baracklevet, a zselatint kinyomkodjuk, és feloldjuk a baracklében, majd hidegre tesszük. Kemény habbá verjük a tejszínt, közben beleszórjuk a cukrot. Amikor a folyadék zselésedni kezd, a tejszínt és a darált mákot is belekeverjük. A barackdarabokat összekeverjük a lekvárral.
4. A piskótát vízszintesen két lapra vágjuk. Az alját tálra rakjuk, köré kapcsoljuk a tortakarikát. A tésztát megkenjük a baracklekvárral. A mákos hab felét rákenjük, a felső piskótalapot ráhelyezzük, 3-4 óráig hűlni hagyjuk.
5. A tortagyűrűt eltávolítjuk, a maradék mákos krémet a tetejére és az oldalára kenjük. A mák-krokanttal és aszalt sárgabarackkal díszítjük.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva
1 szelet: 550 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: Recepttar.hu