TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Ezt a tökéletes kuglófot nagymamáink is megirigyelnék! Nagyon finom és igazán különleges a mákos tölteléktől.

Hozzávalók 12 szelethez:
4 tojás
25 dkg vaj
32 dkg cukor
38 dkg liszt
3 tk sütőpor
1,25 dl tej
10 dkg darált mák
10 dkg darált mandula
10 dkg aszalt áfonya
a tetejére porcukor
A mártáshoz:
20 dkg aszalt vörös áfonya
10 dkg barnacukor
1 dl száraz vörösbor
1 dl tejszín
1 mk. őrölt gyömbér
1 citrom + 1 narancs

Elkészítés:
1. Kettéválasztunk három tojást, a negyediket a sárgájákhoz ütjük. A puha vajat 17 dkg cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az 1 tojást és 3 tojássárgáját (a fehérjéket félretesszük), és egy csipet sót, elkeverjük. Fokozatosan, felváltva hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. A tésztát félretesszük.
2. A töltelékhez a mákot, a mandulát és az áfonyát összekeverjük, félretesszük. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverünk 15 dkg cukrot, és óvatosan a töltelékhez forgatjuk.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kivajazunk egy 2 literes kuglófformát félig megtöltjük a tésztával, majd egy késsel mélyedést készítünk körben a közepébe. Ebbe a mélyedésbe töltjük a tölteléket, ügyelve, hogy ne érintkezzen a formával, csak a tésztával. Végül a maradék tésztával befedjük.
4. A kuglófot a sütőben, kb. 65 perc alatt (tűpróba) megsütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk. Készíthetünk hozzá mártást is.
5. Az áfonyamártáshoz a vörös áfonyát felöntjük a vörösborral. Hozzáadjuk a barnacukrot, csipetnyi sót, fél citrom és fél narancs lereszelt héját, a gyömbért, és 20-25 percig nagy lángon főzzük, majd a tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, a maradék narancs levével hígítjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 550 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: Recepttar.hu