TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Rizskuglóf csokoládéöntettel

Hozzávalók: 8 szelethez
20 dkg hosszúszemű rizs
5 dl tej
20 dkg szőlő
2 tojás
4 dkg vaj
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 rúd vanília pépje
Vaj, édes morzsa a formához
A csokoládéöntethez:
15 dkg étcsokoládé
1 dl 30%-os tejszín
2 ek. rum
Friss menta a díszítéshez

Elkészítés:
A rizst fazékba szórjuk, felöntjük egyszeres mennyiségű forró vízzel, megsózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg beszívja a vizet. Ekkor felöntjük a rizshez képest kétszeres mennyiségű forró tejjel, és készre főzzük. Langyosra hűtjük.
A szőlőt leszemezzük, megmossuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat a puha vajjal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliapéppel fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt tejberizst, a szőlőt, összekeverjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk, édes morzsával beszórunk egy nagy kuglófformát, beleöntjük a rizses masszát, eligazítjuk, és a sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült kihűtjük, és kiborítjuk a formából.
Közben a csokoládéöntethez az étcsokoládét kicsi darabokra tördeljük, tálkába tesszük, hozzáöntjük a tejszínt, a rumot, és vízgőzfürdő fölött sűrűbben folyó öntetté főzzük. Tálaláskor a szőlős rizskuglófot cikkekre vágjuk, tányérra fektetjük, körbelocsoljuk a csokoládéöntettel, és friss mentával díszítjük.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 420 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: Recepttar.hu