TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Szőlős pite

Hozzávalók kb. 6 darabhoz:
A tésztához:
30 dkg liszt
1 ek. cukor
12 dkg vaj
4-5 ek jéghideg víz

Szőlőtöltelékhez
12 dkg barna cukor
5 ek. citromlé
3 dkg keményítő
50 dkg szőlő

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
1. A tésztához a lisztet, egy csipet sót és a cukrot elkeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat. Végül hozzáadjuk a vizet, és cipóvá gyúrjuk a tésztát. Betekerjük folpackkal, és betesszük a hűtőbe minimum 30 percre.
2. A tésztát 6 részre szétosztjuk, és kb. fél cm vékonyra nyújtjuk. A piterformákba (kb. 10 cm átmérőjű) nyomkodjuk úgy, hogy a peremére is jusson. A túllógó széleket levágjuk, ezekből készítjük el a díszítéseket. A pitéket a hűtőbe tesszük.
3. A szőlőtöltelékhez egy tálban összekeverjük a barnacukrot a citromlével és a keményítővel. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a cukros keverékben megforgatjuk. A tésztára kanalazzuk.
4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A levágott tésztaszélekből elkészítjük a díszítést: fürtöket, csillagokat formázunk, és a pitékre rakosgatjuk. Lekenjük felvert tojással, és a sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Mindenképpen várjuk meg, amíg kihűl, mert csak így lesz könnyen szeletelhető.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 275 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: Recepttar.hu