TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Túros-áfonyás piskóta

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

A piskótához:
18 dkg liszt + a tepsihez
4 tojás
18 dkg cukor
1 mk. sütőpor
vaj a tepsihez
Az áfonyamártáshoz:
30 dkg áfonya
1 tk. reszelt citromhéj
1 ek. citromlé
5 dkg cukor
2 kk. kukoricakeményítő
1 mk. vaníliakivonat
A tetejére:
5 dl tejszín (30%-os)
1 kg tehéntúró
2 ek. citromlé

Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk és liszttel meghintünk egy 18x25 cm-es tepsit. A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik tálban a sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, és a habhoz adjuk. Belekanalazunk 8 evőkanál vizet, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Az egészet egyneművé keverjük, a tepsibe kanalazzuk, és a sütőben szép aranybarnára sütjük (15-20 perc, végezzünk tűpróbát).
2. Közben közepes fazékba tesszük az áfonyát, a citromhéját és a levet, a cukrot, a kukoricakeményítőt és egy csipetnyi sót. Összekeverjük, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a keverék buborékozni kezd és besűrűsödik (kb. 10 perc). Ezután a tűzről levesszük és belekeverjük a vaníliakivonatot.
3. Ha a piskóta megsült, a sütőből kivesszük, és 5 percig hűlni hagyjuk. Ezután a fakanál végével lyukakat szúrunk a piskótába – mélyen, de nem egészen az aljáig. Majd rögtön a tetejére öntjük az áfonyás öntetet. Egyenletesen elsimítjuk a tetején, hogy a lyukakba le tudjon csurogni.
4. A tetejére a tejszínt kemény habbá verjük. A túrót finomra törjük egy villával, hozzáadjuk a citromlevet, elkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. Az áfonyás piskóta tetejére kenjük, majd a hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Tálalás előtt szeleteljük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 385 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!

Fotó: Recepttar.hu