TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Az apró szederszemek feketének tűnnek, de lilára festik a krémet, amitől ez a torta egyszerűen
csodaszép.

Hozzávalók 12 szelethez:
A piskótához:
6 tojás
12 ek. víz
30 dkg liszt
20 dkg cukor
A krémhez:
10 dkg szeder
12,5 dkg mascarpone vagy tejföl
5 dkg cukor
4 ek. fűszeres vörösbor
3 ek. citromlé
3 lap zselatin
1,5 dl tejszín
A tetejére:

20 dkg szeder (friss vagy fagyasztott), és néhány a díszítéshez
10 dkg cukor
2 lap zselatin
Elkészítés
1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Kibéleljük sütőpapírral a 24 cm-es kapcsos tortaformát. A
piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéből kemény habot verünk 6 ek vízzel,
majd hozzáadjuk a cukrot, a sárgáját és a maradék vizet, és tovább verjük. Óvatosan
beleszitáljuk a lisztet, és beleforgatjuk a masszába. Beletöltjük a tortaformába, és kb. 20 perc
alatt megsütjük. Rácsra borítva hagyjuk hűlni.
2. A krémhez a szedret megmossuk, péppé törjük. Összedolgozzuk a mascarponéval, a
cukorral, a vörösborral, a citromlével. A zselatinlapokat beáztatjuk, majd ha megpuhultak,
kinyomkodjuk és felolvasztjuk. Elkeverjük 2 ek. krémmel, majd a krém egészéhez adjuk.
Alaposan eldolgozzuk, és 10 percre hidegre tesszük. Közben a tejszínt kemény habbá verjük,
majd a krémbe forgatjuk.
3. Ha kihűlt a piskóta, vízszintesen három lapra vágjuk. A tortaformát kibéleljük oldalt
sütőpapírral vagy zsírpapírral, esetleg folpackal. Az aljára teszünk egy piskótalapot, majd
krémet és így rétegezzük tovább, a tetejére krém kerüljön. Néhány órára hűtőbe tesszük.
4. A tetejére a szedret kissé összetörjük, majd a cukorral elkeverve felmelegítjük annyira,
hogy a cukor elolvadjon benne. Kis vízzel is hígíthatjuk. A zselatint beáztatjuk. A szederpürét
átpasszírozzuk, és újra felmelegítjük, és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. A félretett
szederzselét kissé felmelegítjük, hogy újra folyós legyen, és a kész tortát meglocsoljuk vele.
Hagyjuk megdermedni.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva
1 szelet: 360 kcal

További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!
Fotó: Recepttar.hu