TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Diós-fahéjas csigák

Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
50 dkg finomliszt
1 csomag szárított élesztő
3 dl tej
4 dkg vaj+ a kikenéshez
1 tojás
5 dkg cukor
A töltelékhez:
10 dkg dióbél
50 ml méz + a csorgatáshoz
1,5 tk őrölt fahéj + a szóráshoz
1 tk. étkezési keményítő
7,5 dkg lágy vaj + 2 ek. a kenéshez

Elkészítés:
1. Nagy tálban összekeverjük a lisztet egy csipet sóval, majd mélyedést formázzunk a közepébe, beleszórjuk az élesztőt. A tejben alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk a vajat. Kézmelegen a mélyedésébe öntjük, majd hozzákeverjük a tojást, a cukrot, alaposan összedolgozzuk. Lisztezett felületre tesszük a tésztát, és további 5 percig gyúrjuk. Cipóvá formázzuk, kiolajozott tálba tesszük, tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután késsel felaprítjuk. Tálban összekeverjük a mézzel, a fahéjjal és a keményítővel.
3. Kivajazunk egy kb. 24 cm átmérőjű piteformát. A tésztát lisztezett deszkán kb. 20x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk. Megkenjük a szobahőmérsékletű, puha vajjal, megszórjuk a diós keverékkel. Szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva, majd egy éles késsel 8 db kb. 4 cm széles csigákra vágjuk. A csigákat vágott felületükkel felfelé a kivajazott formába helyezzük, kb. 1 cm távolságot hagyva köztük. Meleg helyen hagyjuk pihenni további 20-25 percet – még ekkor is kel, dolgozik a tészta.
4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Ha ismét megkeltek a csigák, megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, megszórjuk a tetejüket fahéjjal és kristálycukorral, majd 20-25 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve csurgassuk rá mézet, amikor még a sütemény a formában van. Langyosan kínáljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 adag: 360 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: Recepttár.hu