TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Cronut – a croissant és a donut keveréke

Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
25 dkg vaj
50 dkg liszt
2 ek. cukor
Olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos tejjel felfuttatjuk. A vajból 15 dkg-ot felkockázunk, a többit hűtőbe tesszük. A lisztet 1 tk. sóval, a cukorral összekeverjük, beleöntjük az élesztős tejet és hozzáadjuk a vajat. Robotgéppel összedagasztjuk. Nem szabad túl sokáig dagasztani, nem baj, ha maradnak benne vajdarabok. A tésztát folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy órára.
2. Ezt követően kivesszük, kinyújtjuk és a maradék jéghideg vajból vékony szeleteket vágunk, melyeket elhelyezünk a tészta egyik felén. A tészta másik felét a vajra hajtjuk. Ekkor újból kinyújtjuk, ennek a felére is teszünk vékony vajszeleteket és a másik felét újból ráhajtjuk, kinyújtjuk, vajat teszünk rá, behajtjuk. Folpackba csomagolva ismét hűtőbe tesszük 30 percre.
3. Ezt követően kivesszük a tésztát, kinyújtjuk, hajtogatjuk, most már vaj nélkül. Újból kinyújtjuk, újból hajtogatjuk, újból hűtőben pihentetjük. Megismételjük még egyszer a folyamatot, és hűtőben pihentetjük a végén a tésztát 30 percig.
4. Végül a tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, és 10 cm-es köröket szaggatunk belőle. Egy kisebb körformával kiszaggatjuk a nagy kör belsejét is.
5. Magas falú serpenyőben 1 liter olajat felhevítünk, és a kiszaggatott fánkokat a forró olajban aranyabarnára sütjük. Ez azt jelenti, hogy mindkét oldalukat kb. 1-2 percig sütjük. Kivesszük az olajból, és papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. Porcukorral vagy üresen, melegen tálaljuk.

Munka: kb. 2 óra
Fogyasztató: kb. 4 óra múlva
1 darab: 290 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: Recepttar.hu