TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Nincsen farsang fánk nélkül. Nincsen fánk lekvár nélkül!

Hozzávalók 24 darabhoz:
1,5 tej
6 dkg puha vaj
30 dkg liszt
5 g szárított élesztő
3 tk. őrölt fahéj
15 dkg világos nádcukor
1 tojás + 2 tojássárgája
6 ek. áfonyalekvár
bő olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. A tejet megmelegítjük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat, hagyjuk, hogy teljesen felolvadjon és a keverék szobahőmérsékletűre hűljön. Keverőtálban a lisztet elkeverjük az élesztővel és 1 teáskanálnyi fahéjjal, 5 dkg cukorral és fél teáskanál sóval.
2. A tojást a 2 sárgájával felverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk. Belecsurgatjuk a vajas tejet, és alaposan összedolgozzuk. A tésztának csomómentesnek és ruganyosnak kell lennie. A jól kidolgozott tésztát enyhén kiolajozott tálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen hagyjuk duplájára kelni (kb. 2 óra).
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 24 egyenlő részre osztjuk, és kb. pingpong labda méretű golyókká formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsin hagyjuk pihenni a fánkgolyókat még kb. 15 percig, ez idő alatt kicsit még kelnek.
4. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a golyókat kisebb adagokban, hogy ne hűtsék le nagyon zsiradékot, 3-4 perc alatt megsütjük. Az olajból kivéve papírtörlőn alaposan lecsepegtetjük.
5. A maradék cukrot és fahéjat összekeverjük, alaposan megforgatjuk benne a kisült fánkokat.
6. Habzsákba töltjük az áfonyalekvárt, majd egy vékony csővel lyukat fúrunk a fánkgolyókon és beletöltjük a lekvárt.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 3,5 óra múlva
1 darab: 140 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: Recepttar.hu