TriMedia Sales House
SLÁGER FM

A mákos gubát tortaformába adagoltuk, megsütöttük, így az ünnepi asztalon is szépen mutatnak az elázott kiflidarabok.

Hozzávalók 8 szelethez:
1 liter tej
25 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 tk. reszelt citromhéj
10 db kifli (szikkadt)
3 tojássárgája
vaj és zsemlemorzsa a formához
A tetejére:
1 dl habtejszín
1 ek. porcukor
1 ek. mák

Elkészítés:
1. A tejet a mákkal, a cukorral, a citromhéjjal összeforraljuk. A kifliket egy centis karikákra vágjuk. A kész keverék 2/3-át a kiflire öntjük, és megvárjuk, hogy beszívja.
2. A maradék mákos tejet kissé lehűtjük, hozzákeverjük a tojássárgáját, és ezt is a kiflire öntjük.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, az aljába zsemlemorzsát szórunk, beleszedjük a kiflis keveréket, és a sütőben 25 percig sütjük.
4. A tejszínből habot verünk a porcukorral, a kihűlt tortára kenjük, és megszórjuk mákkal. Szeletelve kínáljuk.

Vaníliaöntet: A gubához legtöbbször vaníliaöntetet kínálnak. Ha így tálalja, ez a legjobb recept hozzá. Felhasítunk 1 vaníliarudat, és kikaparjuk a pépjét, mindkettőt belekeverjük 3 dl tejbe. Felforraljuk, majd félrehúzva 10 percig pihentetjük. A vaníliarudat kidobjuk. Habosra keverünk 3 tojássárgáját 5dkg cukorral. A tejet még egyszer felforraljuk, és folyamatosan keverve, vékony sugárban a tojáshoz öntjük. Lassú tűzön, kevergetve felforraljuk, majd kihűtjük. Végül belekeverünk 1 dl kemény habbá vert tejszínt

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 szelet: 540 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: Recepttar.hu