TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Ha esetleg unja a fahéjas adventi süteményeket, készítsen citromízűt!

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
3 zöldcitrom
15 dkg hideg vaj
4 ek. porcukor
2 tk. japán matcha (zöldtea)-por, sütéshez
3 tojássárgája
20 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
4 ek. cukor

Elkészítés:
1. A zöldcitromokat forró vízzel alaposan megmossuk, egynek a zöld héját lereszeljük. A vajat apró kockákra vágjuk.
2. A porcukrot összekeverjük a teaporral. Hozzáadjuk a vajat, a reszelt citromhéjat egy csipet sóval együtt. Konyhai aprítógépben addig keverjük, amíg élénk zöld masszát kapunk. Lazításként hozzáadjuk a tojássárgáját. A legvégén a lisztet és a keményítőt alaposan beledolgozzuk. Fóliába csomagolva a hűtőben legalább fél napot pihentetjük (de akár 2 napra előre is lehet vele dolgozni).
3. A tészta felhasználásakor maradék 2 zöldcitrom héját szintén lereszeljük (azért csak most, hogy friss legyen), és mozsárban 1 evőkanál cukorral alaposan összedolgozzuk, majd egy nagyobb tálban a többi cukorral elkeverjük.
4. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen ujjnyi vastag lapokat formázunk belőle. Tetszőleges formázóval kiszúrjuk a kekszeket, esetleg feliratot nyomunk rá. Ezután óvatosan megforgatjuk a kiszúrt tésztadarabokat a zöldcitromhéjas cukorban (lehet az egészet, vagy csak az egyik oldalát). A sütőtálcára helyezzük őket, és a sütő középső részén 10-15 perc alatt (vastagságtól függően) készre sütjük. Vigyázzunk, ne barnuljon meg a tészta! A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Olyan tárolóba tegyük, ami nem látszik át, így a szép zöld színét tovább megtartja!

Zöldteapor: A matcha (szó szerinti fordításban por állagú tea) Japánban termesztett zöld tea. A szárított tealeveleket porrá törik, és így használják, fűszerként, ízesítőként, színezékként.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: másnap
1 darab: 60 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: Recepttar.hu