TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Bor és hal: nagyon jól megférnek együtt egy tányérban.

Hozzávalók 4 személyre:
4 nagyobb szelet fogasfilé
6 dkg vaj
1 kis fej vöröshagyma
2 dl halalaplé vagy zöldségleves, kockából
2 dl száraz fehérbor
3 dl tejszín
1 cs. snidling
A karfiolgratinhoz:
1 kg karfiol
1 gerezd fokhagyma
3 dl tej
3 babérlevél
1 cs. kakukkfű
1,5 dl tejszín
3 ek. vaj
1-1 csipet cayenne-i bors és frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés:
1. A körethez a karfiolt megtisztítjuk, kis rózsákra szedjük, lobogó sós vízben 3 percig blansírozzuk, majd leszűrjük. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A sütőt 110 °C-ra előmelegítjük. A tejet lábosban a fokhagymával, a babérlevéllel és a kakukkfűvel felforraljuk, 5 percig főzzük, majd kicsit hagyjuk hűlni, így a tej és a fűszernövények „összeérnek”. A fűszernövényeket eltávolítjuk, a tejet vastag falú lábosba öntjük, enyhén forraljuk (inkább csak gyöngyöztessük). Néhány perc múlva, mikor a tej besűrűsödött, hozzáadjuk a tejszínt és a vajat, a cayenne-i borsot, a szerecsendiót és sót. A tejszínes, fűszeres keveréket tepsibe öntjük, egyenletesen elhelyezzük benne a karfiolrózsákat úgy, hogy álljon a „lében”. Alaposan lefedjük alufóliával, és a sütőben kb.1,5 órát pároljuk.
2. A halszeleteket megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben, a fele felforrósított vajon megpároljuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és a vaj másik felén megpároljuk. Felöntjük az alaplével és a fehérborral. Beforraljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, összeforraljuk, és a végén beletesszük a snidlinget.
3. Közvetlenül tálalás előtt a karfiol tetejét meggrillezzük, hogy aranybarna legyen. A halat a mártásban átforrósítjuk, a karfiollal kínáljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva
1 adag: 810 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: Recepttár.hu