TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Kelt cipók, dóval, szőlővel töltve – ez kell a tökéletes vasárnaphoz!

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
2 dkg élesztő
6 dkg cukor
2,5 dl tej
40 dkg liszt
3 tojássárgája
8 dkg vaj
1 tasak vaníliás cukor
1 mk. só
4-5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
A töltelékhez:
20 dkg szőlő
10 dkg cukor
10 dkg durvára vágott dióbél
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:
1. Az élesztőt egy kanál cukorral, 1 dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, a tojássárgáját, a vajat, a vaníliás cukrot és egy csipet sót beletesszük egy nagyobb tálba. Amikor az élesztő felfutott, azt is beleöntjük a tálba, és a maradék langyos tej hozzáadásával alaposan kidagasztjuk, majd letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
2. A megkelt tésztát az edényben kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett deszkára borítjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, ezután 5-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. 10-15 percen át pihentetjük.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A töltelékhez a szőlőt megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, összekeverjük a cukorral, a darált dióval, a citromhéjjal.
4. A korongok közepébe ujjunkkal mélyedést készítünk, és abba kanalazzuk a tölteléket. A tésztákat sütőlemezre tesszük, megkenjük az olvasztott vajjal, és a sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 128 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: Recepttár.hu