TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Grízes-szilvás szelet

Hozzávalók kb. 16 szelethez:
0,7 kg szilva
3 dkg vaj
2 ek zsemlemorzsa
1 ek. cukor
1 mk. fahéj
A piskótához:
4 tojás
4 ek. cukor
4 ek. liszt
1/2 csomag sütőpor
1 ek. kakaó
A krémhez:
5 dl tej
5 dkg gríz
1 csomag vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
1 mk. fahéj
15 dkg vaj
A tetejére:
10 dkg reszelt étcsokoládé

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180C°-ra. A szilvát megmossuk, kimagozzuk. Egy tepsit (kb. 25x30 cm) vajjal kikenünk, majd zsemlemorzsával meghintjük. A felezett szilvákat egymás mellé helyezzük a tepsiben, cukorral megszórjuk és fahéjjal meghintjük.
2. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojássárgás masszába. Egyneművé keverjük. A krém 2/3-át a szilvára öntjük és egyenletesen elsimítjuk.
3. A maradék masszába keverjük a kakaóport, a fehér tésztára csurgatjuk, majd egy hurkapálca segítségével belehúzgálunk („márványos” mintát kapunk). A sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
4. A tejhez hozzáadjuk a grízt, a pudingport, a cukrot, a fahéjat és felforraljuk. Mikor már besűrűsödött, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt egy robotgép segítségével elkeverjük benne a vajat (fokozatosan adjuk hozzá). A krémet eloszlatjuk a piskóta tetején, reszelt csokoládéval megszórjuk és hűtőben pihentetjük 1 órán keresztül. Kockákra vágjuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 3 óra múlva
1 szelet: 485 kcal


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: RAS / Recepttár