TriMedia Sales House
SLÁGER FM

Senki nem szeret sok időt tölteni a konyhában, főleg, ha tombol a kánikula. A mediterrán országokban nem ritka a hőség, tanuljunk tőlük gyorsan vacsorát készíteni.

Hozzávalók 4 személyre:
2 konyhakész bőrös tengeri sügér
4 szelet száraz (héjas) fehér kenyér
1 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt parmezán sajt
1 kis cs. friss oregánó
1 citrom reszelt héja
2 ek. olívaolaj
A salátához:
2 kisebb édesköménygumó
1 marék rukola
1 kis cs. metélőhagyma
1 citrom leve
1 dl olívaolaj

Elkészítés:
1. A halat megtisztítjuk, megmossuk, 2-2 filére vágjuk, a bőrét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A száraz kenyeret apróra kockázzuk, sütőtálcára szórjuk és a sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve, a sütő hőfokát 180 °C-ra emeljük.
2. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. Az oregánó leveleit finomra aprítjuk. A pirított kenyérkockákat nagy tálba szórjuk és összekeverjük a reszelt sajttal, borssal, 1 evőkanálnyi oregánóval, a fokhagymával, a citromhéjjal, a szardellával és az olívaolajjal.
3. Kiolajozunk egy sütőtálcát, ráhelyezzük a halfiléket, a bőrükkel felfelé. A kenyeres keveréket egyenletesen elterítjük rajtuk, kissé rányomkodjuk. A sütő középső rácsán 8-10 perc alatt készre sütjük.
4. Közben az édesköményt megtisztítjuk, olyan vékonyra szeleteljük, amennyire tudjuk. A metélőhagymát felaprítjuk fel, majd összekeverjük az édesköménnyel és a rukolával. Meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal – ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk. A megsült ropogós hal mellé kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 625 kcal

Édeskömény: Az 1400-as években portugál hajósok Madeira szigeténél kalandoztak. Rengeteg édesköményre bukkantak itt, és erről a növényről nevezték el azt az öblöt, ahol később a sziget fővárosát is megalapították.


További gyors, könnyen elkészíthető recepteket a Recepttár.hu oldalon talál!


Fotó: RAS / Recepttár